ساخت کیت تشخیص نیاز به شیمی درمانی در مبتلایان به سرطان سینه در ایران
محققان پژوهشکده سرطان معتمد جهاد دانشگاهی موفق شدند “کیت تشخیص نیاز به شیمی درمانی در مبتلایان به سرطان سینه” را تولید کنند.
به گزارش آیمد تودی به نقل از خبرگزاری تسنیم، رامین صرامیفروشانی رئیس پژوهشکده سرطان معتمد جهاد دانشگاهی در نشست خبری رونمایی از “کیت تشخیص نیاز به شیمی درمانی در مبتلایان به سرطان سینه” اظهار کرد: پژوهشکده سرطان معتمد جهاد دانشگاهی سیاست اصولی و راهبردیاش، تولید، توسعه و بومیسازی فناوری در جهت رفع معضلات کلان در حوزه سلامت بهویژه در حوزه سرطان است. تلاش ما این است برترین فناوریهای روز را به کار گرفته و بومیسازی کنیم که این نتایج بهکارگیری این فناوریها بر بالین بیماران اثراتش قابل مشاهده است.
او گفت: بانوانی که مبتلا به سرطان پستان هستند باید به عنوان بخشی از پروتکل و دستورالعمل شیمیدرمانی شوند که این شیمیدرمانی عوارض خودش را دارد که علاوه بر عوارض جسمی تبعات دیگری را نیز برای بانوان دارد که این تبعات گاهی اوقات از تبعات جسمی نیز بدتر است و میتواند خانوادهها را تحت تأثیر قرار دهد. پزشک متخصص عموماً در پروتکل درمانی خود، ضرورتاً شیمی درمانی را برای بسیاری از بیماران خود تجویز میکند، در حالی که در بعضی از بیماران و نوع خاصی از سرطان، ممکن است احتیاجی به شیمی درمانی نداشته باشند اما تشخیص این مهم، بحثی است که نیاز به فناوری خاص دارد که این فناوری تحت اختیار یک یا دو شرکت مستقر در آمریکای شمالی هستند که علاوه بر اینکه این خدمات در جایی ارائه نمیشود بلکه بسیار نیز گران هستند!
رئیس پژوهشکده سرطان معتمد جهاد دانشگاهی تصریح کرد: سرویس تشخیص این موضوع که آیا بیمار نیاز به شیمیدرمانی دارد یا خیر نزدیک به 4 یا 5 هزار دلار هزینه دارد. هزینههای ارسال نمونه و سختیهای ارسال نمونه بحثهای دیگری است که باعث میشود که این اتفاق در ایران نیافتد. با این فناوری جدید میتوانیم بسیاری از بیماران را از عوارض شیمیدرمانی نجات بدهیم.
صرامیفروشان خاطرنشان کرد: فناوران ما در گروه ژنتیک سرطان پژوهشکده سرطان معتمد، یک کار بسیار ارزشمند انجام دادند و آنکه مشابه فناوری خارجی را در پژوهشکده راهاندازی کردند و کیتی مشابه با کیفیت متناظر و حتی متناسب با شرایط بومی و ژنتیکی بیماران ایرانی را تولید کردند که این محصول فناورانه کلیه تستهای لازم، اعتبارسنجیهای لازم را به لطف خدا و به همت فناوران گروه ژنتیک سرطان پژوهشکده کسب کرده و به انجام رسانده است و مراحل نهایی مجوزهای خود را در اداره کل تجهیزات پزشکی طی میکند.
او تصریح کرد: ما به عنوان یک نیاز ملی بنا داریم در صورتی که مسئولان مربوطه مجوزهای لازم را ارائه کنند فعلاً به صورت رایگان این خدمات را به کلیه بیمارانی که نیاز دارند تا زمان قطعی شدن مجوزهای خودمان و مشخص شدن تعرفه آن که یک صدم تعرفه خارجی است، ارائه میکنیم.
رئیس پژوهشکده سرطان معتمد جهاد دانشگاهی گفت: انشاءالله با اطلاعرسانی درست این سرویس را با نظارت وزارت بهداشت آغاز میکنیم تا زمانی که فرایندهای بعدی شامل تأیید نهایی و بحث تعرفهگذاری آن است به انجام برسد. اهمیت این موضوع آنقدر زیاد است که دکتر قانعی رئیس ستاد زیستفناوری به معاونت درمان وزارت بهداشت موفقیت راهاندازی این کیت توسط پژوهشکده سرطان معتمد خاطرنشان کردند و تقاضا کردند فرایندهای لازم برای ورود این محصول فناورانه به بحث درمان و ارائه خدمات تخصصی و فوق تخصصی به بیماران عزیز سرطانی عملیاتی شوند.
آزمایش تعیین نیاز به شیمی درمانی در سرطان پستان
آزمایش اندوپردیکت (Endopredict)، نسل دوم تستهای مربوط به پیشبینی عود مجدد سرطان پستان است که با بررسی بیان 12 ژن در نمونه توموری فرد و ادغام ویژگیهای پاتولوژی تومور، به منظور پیشبینی خطر عود زودهنگام (0-10 سال) و دیرهنگام (5-15 سال) بیماری و لزوم استفاده از شیمی درمانی در هر فرد استفاده میشود.
اِندوپردیکت مناسب زنان مبتلا به سرطان پستان تهاجمی از نوع ER+HER2- است که لنف نود درگیر نداشته و سایز توموری آنها حداکثر pT3 باشد. این تست در گایدلاین ASCO و NCCN مخصوصاً برای بیماران بالای 50 سال شواهد قوی استفاده دارد.
این بیماران نباید درمان نئوادجوانت دریافت کرده باشند و همچنین مبتلا به یک نوع سرطان دیگر در حال حاضر و یا در گذشته نباشند؛ در حال حاضر پژوهشکده سرطان معتمد جهاد دانشگاهی به منظور تسهیل استفاده این آزمایش در بیماران، با کمترین قیمت نسبت به تستهای مشابه و در زمان یک هفته کاری ارائه خدمات میدهد.