در نمایشگاه «تستا» چه گذشت؟ انعقاد ۵۲۵ تفاهم‌نامه با ازبکستانی‌ها

نمایشگاه تستا از نوع رویدادهای Reverse Expo یا نمایشگاه معکوس به شمار می‌آید و طی آن نهادها و سازمان‌های مختلف می‌توانند نیازهای فناورانه خود را ارائه دهند تا فناوران و مراکز تحقیقاتی به صورت حضوری از این نیازها مطلع شده و برای رفع آنها، طرح‌های خود را مطرح کنند.

معاون اجرایی دبیرکل شورای عالی عتف در مورد چهارمین دوره نمایشگاه تستا گفت: ۵۱۴ تفاهم­‌نامه در بخش ملی و ۱۱ تفاهم­‌نامه در بخش بین‌الملل در مجموع به ارزش تقریبی سه هزار و ۳۰۰ میلیارد ریال و ۲ میلیون دلار در ۱۰ حوزه فناوری، امضا شد که شامل یک قرارداد ۸۰۰ هزار دلاری با هیات ازبکستانی بود.

به گزارش آی‌مد تودی به نقل از ایرنا، چهارمین دوره نمایشگاه تقاضای ساخت و تولید ایرانی «تستا» و اولین دوره آن به شکل بین‌المللی با هدف شبکه‌سازی در زیست‌بوم فناوری و نوآوری، روزآمد کردن و فراگیر کردن سامانه تقاضا و عرضه پژوهش و فناوری (ساتع) بهبود ارتباط دائم میان صنعت و دانشگاه و تأمین نیازهای پژوهشی و فناورانه کشور به‌ دست فناوران داخلی توسط دبیرخانه شورای عالی علوم، تحقیقات و فناوری (عتف) همزمان با بیست‌وسومین نمایشگاه پژوهش، فناوری و فن‌بازار (۱۹ تا ۲۲ آذر) در محل دائم نمایشگاه‌های بین‌المللی و در سالن شماره ۷ برگزار شد.

نمایشگاه تستا از نوع رویدادهای Reverse Expo یا نمایشگاه معکوس به شمار می‌آید و طی آن نهادها و سازمان‌های مختلف می‌توانند نیازهای فناورانه خود را ارائه دهند تا فناوران و مراکز تحقیقاتی به صورت حضوری از این نیازها مطلع شده و برای رفع آنها، طرح‌های خود را مطرح کنند.

اولین دوره بین‌المللی با حضور هیات‌های ۴ کشور

در این دوره از نمایشگاه مجموعه سازمان‌ها و شرکت‌های تابعه وزارت دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح، مجموعه سازمان‌ها و شرکت‌های تابعه وزارت صنعت، معدن و تجارت، نیازهای مجموعه شرکت‌های آب منطقه‌ای در قالب شرکت مدیریت منابع آب ایران، شرکت فرودگاه‌ها و ناوبری هوایی ایران، شرکت صنایع شیر ایران، شرکت همراه اول، شرکت دخانیات ایران، شرکت ملی نفتکش ایران، سازمان مدیریت صنعتی، سامانه‌های نوآوری ارتباطات سینا، شرکت انتقال داده آرین، نیازهای بیش از ۵۰ شرکت که از طریق کارگزاری‌های تستا در حوزه‌های زیر جمع‌آوری و ارائه شد.

همچنین اولین در این دوره ۱۲ هیات فناوری و تجاری اعزامی ۴ کشور ازبکستان، ارمنستان، ترکیه و بوسنی هرزگوین نیازمندی‌های فناورانه خود را در حوزه‌های تجهیزات و ملزومات پزشکی و دندانپزشکی، ساخت و تولید مواد و قطعات فلزی، سرامیکی، پلیمری، تجهیزات آزمایشگاهی، تجهیزات پیشرفته حوزه انرژی‌های تجدید‌پذیر و غیره ارائه دادند.

با توجه به اهمیت بخش بین‌الملل در نمایشگاه، از پیش از برگزاری نمایشگاه مذاکرات اولیه از طریق شرکت کارگزار با هیات‌های معرفی شده از سوی این چهار کشور و نیازمندی‌های آن‌ها احصا شد. سپس شرکت‌های دانش‌بنیان توانمند در حوزه نیازهای احصا شده شناسایی و مذاکرات و اقدامات اولیه برای حضور این شرکت‌ها در نمایشگاه انجام گرفت.

دستاوردهای نمایشگاه تستا

معاون اجرایی شورای عالی عتف در مورد دستاوردهای این نمایشگاه اظهار داشت: در چهارمین دوره نمایشگاه تستا، ۵۱۴ تفاهم‌نامه در بخش ملی و ۱۱ تفاهم‌نامه در بخش بین الملل در مجموع به ارزش تقریبی سه هزار و ۳۰۰ میلیارد ریال و ۲ میلیون دلار در ۱۰ حوزه فناوری امضا شد. البته با توجه به زمان محدود برگزاری نمایشگاه، از میان تفاهم‌نامه‌های منعقد شده تنها ۴۰ درصد دارای مبلغ بوده و در سایر تفاهم‌نامه‌ها به دلیل نیاز به بررسی بیشتر درج مبلغ به مذاکرات بعدی موکول شده است.

مهدی پاکزاد افزود: همچنین تا زمان تهیه گزارش نمایشگاه، یک عنوان قرارداد به ارزش ۸۵۰ هزار دلار بین هیات ازبکستانی و شرکت فناوری خلا کهربا منعقد شد و موضوع پیگیری تفاهم‌نامه‌ها و ایجاد بستر مناسب برای به نتیجه رساندن تفاهمات در دستور کار دبیرخانه شورا قرار دارد.

با توجه به تجربیات سال‌های گذشته، با تدابیر اتخاذ شده در دبیرخانه شورای عالی عتف، در سال ۱۴۰۱ دبیرخانه دائم این نمایشگاه با هدف تداوم برقراری ارتباط میان تقاضا و عرضه فناوری و پیگیری تفاهم‌نامه‌ها تشکیل شد.

رفع چالش‌ها و بهبود روش‌ها

پاکزاد در مورد بهبود شیوه اجرای نمایشگاه تستا نیز اظهار داشت: در طول سه دوره برگزاری قبل با وجود موفقیت‌های نسبی با چالش‌هایی روبرو بود که پیش از برگزاری دوره چهارم سعی شد با تشکیل دبیرخانه دائم پیوند تقاضا و عرضه تستا، اصلاح ساختار و فرایند برگزاری نمایشگاه، در نظر گرفتن مشوق‌های لازم برای کنشگران زیست‌بوم نوآوری، استفاده از ظرفیت کارگزاران جهت تسهیل پیوند تقاضا و عرضه و طراحی و راه‌اندازی پنجره واحد زیست‌بوم نوآوری (نظام ایده و توان) این چالش‌ها حل شود.

از جمله مهمترین اقدامات انجام گرفته در این نمایشگاه اضافه شدن بخش نیازهای بین‌الملل و برگزاری اولین دوره بین‌المللی نمایشگاه تستاست. هدف از بخش بین‌الملل، استفاده از ظرفیت دانشگاه‌ها و شرکت‌های دانش‌بنیان کشور در راستای رفع نیازهای بین‌المللی است. همچنین در این دوره قبل از برگزاری، هماهنگی‌های لازم با شرکت‌های کارگزاری فناوری جهت تناظریابی با هدف حضور فناوران دانشگاهی و دانش‌بنیان در نمایشگاه انجام شده بود.

او ادامه داد: برای تعریف صحیح نیازها و مسائل فناورانه متقاضیان فناوری و ارائه آن‌ها به فناوران (شرکت‌های دانش‌بنیان، استارت آپ‌ها، دانشگاه‌ها، پژوهشگاه‌ها، پارک‌های علم و فناوری و غیره باید نیازهای فناورانه متقاضیان در قالبی استاندارد مستند شود تا گروه‌های فناور توانمند با درک صحیحی از نیازها، راه حل‌های خود را در راستای رفع مسائل ارائه دهند. در این راستا پس از چند مرحله بحث و تبادل نظر قالب نهایی ثبت مسئله در دبیرخانه نمایشگاه تستا تایید شد این قالب شامل بخش‌های عنوان نیاز فناورانه، پیشینه فناوری، هدف، نوع پروژه، پیچیدگی فناوری، سطح آمادگی فناوری، برآورد هزینه و زمان مورد انتظار انجام، و اقلام قابل تحویل است.

به گفته پاکزاد در این نمایشگاه بیش از ۶۰۰ نیاز پژوهش و فناوری از بیش از ۱۰۰ سازمان یا شرکت تا قبل از برگزاری نمایشگاه احصا و در قالب یک کتابچه در اختیار دانشگاه‌ها، پژوهشگاه‌ها، پارک‌های علم و فناوری، شرکت‌های دانش بنیان و شرکت‌های کارگزار تبادل فناوری قرار گرفت.

او تصریح کرد: یکی دیگر از تفاوت‌های تستا ۱۴۰۱ با دوره‌های قبل استفاده از ظرفیت بخش خصوصی برای تبادل فناوری بین عرضه‌کنندگان و متقاضیان فناوری در نمایشگاه‌های عرضه و تقاضای فناوری بود. احصای نیازهای فناورانه دستگاه‌ها و صنایع دولتی و خصوصی نیازمند تخصص و انگیزه مالی است. شرکت‌های کارگزاری می‌توانند با مراجعه مستقیم به متقاضی، تقاضاهای آن‌ها را احصا و در قالب درخواست پیشنهاده (RFP) در سامانه بارگزاری کنند. در این دوره نمایشگاه ۷ کارگزار جهت فعالیت در ۵ حوزه حاضر بودند.

به گزارش ایرنا، اولین دوره این نمایشگاه در سال ۱۳۹۷ و با حضور ۷۰ سازمان و شرکت و معرفی و ارائه حدود ۹۰۰ نیاز پژوهشی و فناورانه برگزار شد، از جمله دستاوردهای این نمایشگاه عقد ۸۹ تفاهم نامه به ارزش تقریبی ۱۲۰ میلیارد تومان در حوزه صنایع معدنی و فلزی، دفاعی، برق و انرژی، فناوری اطلاعات، تجهیزات پزشکی، گاز و پتروشیمی بود.

همچنین دومین دوره آن سال ۱۳۹۸ با حضور ۸۵ سازمان و شرکت و ارائه حدود ۶۰۰ نیاز پژوهشی و فناورانه و تنظیم و امضای ۳۵۰ تفاهم نامه به ارزش حدود ۱۲ هزار میلیارد ریال و ۱۰ رویداد ارائه چالش و مسائل توسط دستگاه‌ها و شرکت‌ها میزبان علاقه‌مندان بوده است. سومین دوره نمایشگاه تستا نیز سال ۱۴۰۰ و همزمان با هفته پژوهش و فناوری از ۲۳ تا ۲۶ آذر برگزار شد.

به اشتراک بگذارید
دبیر تحریریه
دبیر تحریریه
Articles: 652

Leave a Reply

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *