حوزه تجهیزات پزشکی صنعت نفت دیگری است آن را دریابیم

کمتر از ۲ دهم درصد اشتغال کشور مربوط به حوزه تجهیزات پزشکی است و از طرف دیگر با خطر کمبود کالاهای داخلی در این حوزه مواجه هستیم.

حوزه تجهیزات پزشکی و ملزومات مصرفی درمانی، حوزه‌ای است که به گفته فعالان این عرصه در صورت حمایت‌های هدفمند می‌تواند با ارزش افزوده بالایی که دارد، صنعت پرمنفعت دیگری مانند صنعت نفت برای کشور باشد و ارزآوری قابل توجهی به دنبال داشته باشد.

به گزارش آی‌مد تودی به نقل از ایرنا، گردش مالی تجهیزات پزشکی در ایران سالانه 2.5 میلیارد دلار است و سهم تولیدکنندگان داخلی از این حوزه ۳۵ درصد است. همچنین سه هزار و ۵۰۰ شرکت فعال در کشور داریم که از این تعداد هزار و ۵۰۰ شرکت تولیدکننده داخلی بوده و ۲۴۸ شرکت دانش بنیان در حوزه تجهیزات پزشکی فعال هستند.

به گفته عبدالرضا هنری، رییس کارگروه تولیدکنندگان مواد مصرفی، تنفسی و بیهوشی کشور، کمتر از ۲ دهم درصد اشتغال کشور مربوط به حوزه تجهیزات پزشکی است و از طرف دیگر با خطر کمبود کالاهای داخلی در این حوزه مواجه هستیم.

او با اشاره به بیانات مقام معظم رهبری در تعیین شعار سال، می‌گوید: باید توجه ویژه‌ای به تولیدکنندگان داخلی این صنعت شود. هزینه تولید این صنعت بالا است و به دلیل شرایط بازار مسوولان اجرایی باید به تولیدکنندگان تجهیزات پزشکی کمک کنند.

هنری معتقد است: در حوزه قانونی باید از این صنعت حمایت شود و با توجه به اینکه فرآیند صدور پروانه برای تجهیزات پزشکی زمان‌بر است، نیاز به حمایت داریم. لازم است ارتباطات بین‌المللی در این صنعت گسترش یابد ایران توانایی و پتانسیل بالایی از لحاظ تولید تجهیزات پزشکی دارد و می‌تواند در بازارهای بین المللی نیز حضور یابد.

میثم هرائینی نیز که مدیرعامل یک شرکت دانش بنیان فعال در حوزه تجهیزات پزشکی و مستقر در پارک علم و فناوری دانشگاه تهران است در گفت‌وگوی درباره محصولات و موفقیات خود و مسائل و مشکلات مربوط به حوزه فعالیت خود می‌گوید.

او اظهار داشت: این شرکت از سال ۱۳۸۶ فعالیت خود را در زمینه تحقیق و توسعه جهت تولید کیت‌های تشخیصی و ملزومات مصرفی درمان ناباروری آغاز کرده است و تاکنون موفق به تولید و بومی‌سازی کیت‌های رنگ‌آمیزی اسپرم، ارزیابی شکست دی ان‌ای اسپرم، بلوغ کروماتین اسپرم، ارزیابی حیات اسپرم و همچنین ملزومات مصرفی نی فریز جنین، کاتتر انتقال جنین، کاتتر IUI، سوزن آسپیراسیون تخمدان، سوزن اینجکت، سوزن هولدر و بیوپسی شده است.

خروج 3 میلیون دلار ارز

مدیرعامل این شرکت دانش بنیان با بیان اینکه با بومی‌سازی این محصولات توانسته است سالیانه از خروج بیش از سه میلیون دلار ارز از کشور جلوگیری کند، افزود: این محصولات علاوه بر کاهش وابستگی به دیگر کشورها، کاهش هزینه‌های درمان را هم در پی دارد. به طور مثال هزینه کیت‌های مشابه خارجی برای ۱۰ تست حدود ۴۸۰ یورو است که شرکت ما توانسته است، این رقم را برای ۵۰ تست به ۱۰۰ یورو برساند. سایر محصولات مصرفی شرکت نیز با یک پنجم قیمت نمونه مشابه خارجی به بازار ایران عرضه می‌شود.

او گفت: شرکت ما توانسته است تمامی استانداردهای لازم داخلی و همچنین گواهی CE اروپا را برای دو محصول خود اخذ کند. خوشبختانه محصولات کشور تاکنون به کشورهای اروپایی، آسیایی و آمریکای جنوبی صادر شده است.

هرائینی با بیان این که با تولید این محصولات توانسته‌ایم از خروج ارز جلوگیری کنیم، افزود: ۲۰۰ تا ۳۰۰ هزار یورو ارزآوری داشته‌ایم که با تولید و عرضه محصولات جدید این مقادیر فروش خارجی نیز افزایش پیدا می‌کند.

فرآیندهای اداری و بروکراسی‌های پیچیده

مدیرعامل این شرکت دانش بنیان افزود: در حال حاضر یکی از مشکلات اکثر شرکت‌ها سختگیری در روند ارائه مجوزهای تولید است. متاسفانه فرآیندهای اداری و بروکراسی‌های پیچیده اخذ مجوز در کشور بسیار زمان‌بر بوده حال آنکه به نظر می‌رسد بهتر است سخت گیری‌های ارزیابی و فرآیندهای بازرسی، پس از تولید باشد چرا که پیش از تولید شاید آن شرکت محصولی را به صورت نمایشی نشان دهد و بعد از گرفتن مجوز که نظارت‌ها کمتر می‌شود ممکن است کیفیت لازم را رعایت نکند.

او با بیان اینکه بازاریابی، فروش و صادرات محصولات توسط شرکت انجام می‌شود، گفت: افتخار می‌کنیم که در شرایط کنونی تحریم کشور توانسته‌ایم با تولید و بومی‌سازی محصولات مصرفی درمان ناباروری، نیاز کشور را در این حوزه رفع و از خروج ارز جلوگیری کنیم.

هرائینی افزود: با کمک متخصصان داخلی تمامی محصولات اصلی مصرفی درمان ناباروری را تولید کرده‌ایم و برای برخی از آن‌ها در انتظار صدور مجوز هستیم.

مدیرعامل شرکت دانش بنیان افزود: به عنوان نخستین شرکت ایرانی امسال در نمایشگاه بین المللی ESHRE که در میلان ایتالیا برگزار شد، حضور پیدا کردیم و امیدواریم که این روند توسعه‌ای ادامه‌دار باشد تا بتوانیم صادرات محصولات ایرانی را به سایر کشورها بیش از گذشته داشته باشیم که موجب ارزآوری بیشتر برای کشور شود.

او با بیان این که تحریم‌های ظالمانه وجود دارد و روی پیشرفت کشور اثر می‌گذارد، ادامه داد: ما در حوزه لجستیک و ارسال، مباحث بانکی و دریافت پول‌ مشکل داریم اما نگفتیم که تحریم است و دست روی دست بگذاریم و کاری انجام ندهیم، سعی کردیم تحریم‌ها را دور بزنیم و این مانع پیشرفت اهداف‌مان را برطرف کنیم و آن را بی‌اثر کنیم.

مدیرعامل شرکت دانش بنیان در ادامه درباره دریافت تسهیلات بانکی گفت: واقعا تسهیلات نمی‌خواهیم، هیچ وقت نگفتیم کمک مالی کنید و هیچ زمانی هم نمی‌گوییم اما بزرگترین مشکل ما، موضوع بروکراسی اداری است که در سازمان‌های دولتی وجود دارد و هیچ مرجعی نداریم که حرفمان را به آن بزنیم. باید دیدگاه‌ها در این زمینه جهادی‌تر باشد و کمک کنند تا راحت‌تر موضوعات اداری پیش برود. اگر این موضوع حل شود، بسیاری از شرکت‌ها منتفع خواهند شد و کارشان سرعت پیدا خواهد کرد و در نهایت اثر آن را مردم خواهند دید. مراکز دولتی و بیمارستان‌ها خواهند دید که تامین نیازهای آن‌ها از لحاظ تامین تجهیزات پزشکی بسیار سریعتر صورت می‌گیرد.

تقویت حوزه تجهیزات پزشکی و ایجاد اشتغال

هرائینی با بیان این که به دلیل تحریم‌ها تامین برخی اقلام و تجهیزات درمانی با مشکل روبرو است، افزود: اداره تجهیزات پزشکی و وزارت بهداشت به عنوان متولی مستقیم این حوزه باید نیازهای کشور را شناسایی و به دانش آموخته‌های توانمند در این حوزه اعلام کنند چرا که ما نیروهای مستعد و توانمندی داریم. به عنوان مثال در کشور سالی ۸۰ میلیون عدد «آنژیو کت» نیاز است که عمده آن را از خارج وارد می‌کنیم در حالی که می‌توان کل نیاز کشور را به تولید رساند و از خروج ارز جلوگیری کرد.

او با بیان این که از این نوع محصولات که نیاز کشور است زیاد داریم، ادامه داد: تقویت حوزه تجهیزات پزشکی باعث ایجاد اشتغال در کشور شده و از طرف دیگر از خروج ارز جلوگیری می‌کند و همچنین موجب ارزآوری می‌شود. می‌توانیم به راحتی بازارهای کشورهای همسایه مثل عراق، روسیه، افغانستان و پاکستان، آذربایجان، ارمنستان و کشورهای دور دست‌تر مانند آمریکای جنوبی را داشته باشیم، لذا نیازمند کار جهادی در زمینه تولید تجهیزات پزشکی هستیم.

مدیرعامل شرکت دانش بنیان با اشاره به توانمندی نیروها و متخصصان داخلی گفت: در حوزه تولید تجهیزات پزشکی توانایی زیادی داریم چرا که مواد اولیه خوب و نیروی انسانی ماهر داریم اما هدایت، شناسایی و حمایت لازم در این زمینه صورت نمی‌گیرد. حمایت تنها مادی نیست، حمایت از جنس تسهیل در امور مجوزها است. دانشجویانی هستند که در دانشگاه‌های معروف و معتبر می‌توانند در این زمینه نقش آفرینی کنند. ما در این زمینه می‌توانیم بزرگترین قطب تولید تجهیزات پزشکی در خاورمیانه و سی آی اس شویم.

هرائینی ادامه داد: از مسوولان تقاضا داریم که در دانشگاه‌ها، پارک‌های علم و فناوری و شرکت‌هایی که در حال تولید محصولات «های‌تک» هستند حضور پیدا کنند، حرف‌ها را بشنوند و به صورت عملی سعی بر حل مشکلات آن‌ها داشته باشند.

به اشتراک بگذارید
دبیر تحریریه
دبیر تحریریه
Articles: 652

Leave a Reply

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *